Monday, August 11, 2008

Apam Jagung Kukus


Ambil resepi ni dr blog UMMI...dan UMMI ambil drpd Kak Rinn . Sebenarnya nak habiskan stok krim jagung yg lebih buat apam balik. Sedap. Copy paste je lah ye...tima kasih coz berkongsi resepi....

Bahan:-
120 gm mentega
70 gm gula kastor
2 butir telor
120 ml susu segar/susu cair
100 gm krim jagung
Kismis hitam untuk hiasan (letak coklat rice...kismis takde...)

Cara-Cara:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang dengan kelajuan tinggi. Masukkan telor sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan mentega dan kacau rata. Masukkan susu segar diselang-seli dengan lebihan tepung Kaup balikkan menggunakan spatula. Sementara itu, panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dengan kain supaya wap tidak menitis atas apam. Isikan adunan dalam acuan, hiaskan dengan kismis dan kukus selama 15 minit. Sejukkan dan keluarkan dari acuan sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment