Sunday, July 6, 2008

Pulut Kuning


Utk anak2 ku...pulut kuning dgn daging masak kunyit....


Hubby takde kat rumah...so, masak ikut selera anak2. Diaorg memang suka pulut kuning ni...apa2 pulut pun sebenarnya. Resepi asal drpd umi_e@myresipi.com

Bahan-bahan:-

  • 2 cawan beras pulut
  • 200ml santan dlm tin - jgn campur air
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Basuh dan rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning.
  2. Toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak.
  3. Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan garam dan gula secukup rasa ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata.
  4. Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment