Wednesday, July 16, 2008

Chocolate & Almond Scrolls



Dapat resepi dr majalah, diubah sikit ikut bahan yg ada.

Bahan2:-
Untuk doh;
  • 250 ml freshmilk/air - suam
  • 2 sudu besar butter- cairkan
  • 450 gm/3 cawan tepung roti
  • 1 sudu besar/12 gm dried yeast
  • 2 sudu besar gula caster
  • 1/2 sudu teh garam
Filling;
  • 120 gm roasted almond-chopped - pakai kacang lain pun ok, asal pakai hezalnut
  • 60 gm coklat masak- chopped @ parut
Glaze;
  • 1 biji telur - dipukul sedikit

Cara2:-
  1. Satukan semua bahan kering dalam mangkuk besar dan gaul rata. Buatkan lubang ditengah dan tuangkan susu serta butter cair, kemudian uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  2. Letakkan doh dlm mangkuk yg telah disapu sedikit minyak dan tutup dengan plastik cling/tea towel. Biarkan sehingga naik dua kali ganda (45min-1 jam).
  3. Atau masukkan semua bahan dalam bread machine, tunggu siap.
  4. Setelah naik, keluarkan dan tumbuk utk keluarkan angin dan uli dlm 2 min lg.
  5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil 1 bhgian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan 1/2 bahan-bahan filling, kemudian gulung memanjang.
  6. Potong dengan ukuran 2 cm setiap satu scroll dan letak dalam dulang pembakar yg telah dialas. Ulang sehingga doh yg satu lagi.
  7. Tutup sekali lagi dulang dengan plastik cling dan biarkan scrolls naik dua kali ganda.
  8. Sapu scrolls dengan telur yg telah dipukul sedikit. Kemudian bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 C.
Boleh dimakan begitu sahaja atau tuang coklat cair atau sos kastad diatasnya...

No comments:

Post a Comment