Tuesday, March 31, 2009

Alhamdulillah...'dia' dah sampai....

Teringat dulu2 ada iklan ni...

jari-jari ku sakit semua....

kerna membasuh setiap hari...


Al kisahnya mcm tulah saya 4- 5 hari lepas...sampai melecet tgn basuh kain sbb washing machine(WM) rosak. Bukan tak pernah basuh kain cara manual...dulu2 saya bukan dr keluarga senang pun...basuh kain cara manual malah kena ambil air kat telaga lagi...awal2 kahwin dulu pun mcm tu, basuh manual gak....Hish! entah kenapa sekarang sampai melecet tgn...bahu pun sakit...dah tua agaknya...


ni yg lama...dekat 3 thn pakai...
WM tu masih dalam waranti(4thn)...diaorg hantar org baiki tapi tak blh baiki...kalau baiki pun kosnya lebih baik beli yg baru...so diaorg bagi 'ganti' dengan yg baru....alhmadulillah.



ni yg baru, dihantar semalam...kami pilih yg bagus tapi hrg paling murah...yg ni ada rebate AUD200 dr SA Gov...sbb water rating n energy rating kot...
dulu2 kat m'sia takdelah mampu kami nak pakai yg mcm ni sbb ribuan hrgnya...kat sini jauh lebih murah...antara ciri2 yg kami tengok...water rating dan energy rating...sbb bil elektrik dan air kat sini mahal hihihi...
Kalau ikut saya nak je buat balik M'sia nanti...tapi my hubby mcm tak berapa setuju je...mmmm..



Lunch n dinner semalam (30/3)

Daging Teriyaki
Antara lauk lunch semalam. Masak mcm masak Chicken Teriyaki resepi Kak Rinn...blh klik SINI utk resepi.




Kue Teow Ladna
Ni pulak utk dinner. Resepi dr minami133@myresipi.com tapi letak apa yg ada kat peti ais kat rumah ni je...TQ berkongsi resepi. Saya copy-paste resepi asal...



Bahan-bahan ( 2 org )

  • kueh teow
  • 3 ulas bawang putih dicincang kecil2
  • 2 sudu minyak
  • 2 sudu sos tiram
  • sekeping dada ayam
  • lobak merah
  • kobis bunga
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • cili padi
  • kobis
  • air
  • garam dan secubit ajinomoto

Cara-cara

  1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg dipotong kecil2.
  2. Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
  3. masukkan lobak merah terlebih dahulu.
  4. bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
  5. Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.

Monday, March 30, 2009

Fudge Brownies

Buat semalam utk jamu adik2 undergrade yg abg ajak makan t/hari. Resepi ambil dar FP Mamafami...copy-paste je...tq Mamafami coz berkongsi resepi...


FUDGE BROWNIES

Sumber : Recipes of Chocolate Delights via Mak Lang
via Mama fami

1 cawan mentega ~ dicairkan
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula
1 1/2 sudu teh esen vanilla
4 biji telur
1 1/3 cawan tepung
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1 cawan kekacang atau cip coklat - saya letak walnut

Kaedah penyediaan :

1. Gaul sebati serbuk koko dan mentega yang telah dicairkan.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung, serbuk penaik, garam dan kekacang atau cip coklat.
4. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang 9 x 13 in yang telah digriskan terlebih dahulu.
5. Bakar selama 40 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180 C.




Vadai


Buat pagi ni. Permintaan my hubby. Dia memang suka vadai ni tapi jarang buat coz anak2 tak makan. Resepi dr Kak Rinn. Tq Kak Rinn berkongsi resepi...saya copy-paste je....



Bahan-bahan:

250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng



Cara-cara:

  1. Rendam kacang dal selama lebih kurang 4 jam.
  2. Toskan air hingga kering
  3. Kisar kacang dal hingga halus. Tidak mengapa jika masih terdapat sedikit kacang dal yang tidak hancur.
  4. Satukan semua bahan didalam satu bekas.
  5. Gaul rata.
  6. Leperkan di atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yang telah disapu sedikit minyak masak. Ini untuk mengelakkan dari melekat.
  7. Susun di atas dulang yang disapu sedikit minyak masak.
  8. Goreng di atas api yang sederhana besar.


Kata Kak Rin:

Best kalau dapat hasilkan yang rapuh di luar tapi lembut dan lemak di dalamnya.

Friday, March 27, 2009

Tag Istimewa dr Fa10

Buat Faten...harap puas hati ye...


1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?

dia jarang tengok tv..kalau duduk tu biasanya dia tengok dvd...


2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?

apa je..dia tak kisah sgt...

3. What’s one food he doesn’t like?

pulut...kurang minat...


4. You go out to eat and have a drink. What does he order?

tomyam, ikan bakar, ayam goreng kunyit,


5. Where did he go to high school?
MRSM Muar

6. What size shoe does he wear?

11


7. If he was to collect anything, what would it be?

kumpul cd, t-shirt band kegemaran dia...

8. What is his favorite type of sandwich?

tuna


9. What would this person eat every day if he could?

nasi...kalau dah melayu tu melayu juga hihihi...


10. What is his favorite cereal?

cornflakes


11. What would he never wear?

Ihram...blm pergi haji dan umrah

12. What is his favorite sports team?

dulu2 adalah ...sekarang takde nampak dia minat mana2...


13. Who did he vote for?

undi adalah rahsia hihihi

14. Who is his best friend?

baik dgn semua kawan2 dia...


15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?

letak karot @ sayur lain dalam tom yam hihihi...


16. What is his heritage?

Melayu


17. What is his favourite colour?

hitam


18. What is his habit?

menyakat anak bini...


19. What is he proud of?

gitar dia kot hihihi...


20. Lastly, do you think he will read this?

mungkin



saper yg kena tag istimewa ni...

Ratna

Moi

Nrina

Halen







%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%




Cerita pasal my hubby...teringat pulak pasal video masa persembahan my hubby dgn Halim-Brothers hari tu...saya ambil ni kat youtube sbb sampai sekarang saya masih blm jumpa cabel video cam saya. Terima kasih pada adik yg download video ni kat your tube...







Yang ni pulak my hubby dgn band lama dia...dah tinggal sejarah...

Masakan 2-3 hari lepas...

2- 3 hari lepas macam malas je mencuba resepi baru hihihi...bukan tu aje...masak pun macam malas je...So, masak biasa2 jelah...anatara yg sempat diambil gambar...

dua hari berturut-turut masak bubur...semalam bubur kacang...kemarin, bubur pulut hitam...my hubby yg mengidam hihihi...layan jelah.


Fettuccine goreng dgn sos spaghetti...tabur walnut n parmesan cheese...permintaan my hubby juga ni...


Ni dinner semalam...fettuccine goreng creamy. Konon nak masak macam Kak Rinn punya tapi tak cukup bahan...masuk apa yg ada...Resepi Kak Rinn tu blh klik SINI. Saya ganti cream tu dengan sos spaghetti putih...


Ni pulak sarapan pagi tadi...nasi goreng mushroom tapi saya goreng ikut cara Ela masak nasi goreng Yong Chow dia...



Karipap ni pun pagi tadi gak...resepi joayee@myresipi.com.. dah ada dalam n3. sebelum ni.

Wednesday, March 25, 2009

Dari Suziey utk Suzi...




Dua2 award ni dr suziey...sebut sama tapi ejaan je lain dgn nama saya... Kena cepat2 letak nanti dia nak sportcheck...tak naklah kena pot dahi hihihi. Terima kasih Suziey bagi award ni utk akak...moga persahabatan kita berkekalan ..Harap sudi terima kad dr akak ni..


Monday, March 23, 2009

Carrot cake (kek lobak merah)


My hubby minta buatkan choc.brownie mcm saya buat masa b'day party sabtu tu...dia suka katanya sbb ada walnut tapi choc. masak takde kat rumah...dia pergi kedai beli brg pun lupa beli choc.masak tu. Last2 teringat carrot cake ni...Ambil resepi kat dapur Yatt...betul bak kata Yatt moist sedap!!!!!!!!... tak terkata.
Yatt, terima kasih berkongsi resepi...copy-paste je ye....


Bahan-bahan;


  • 1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar
  • 2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus
  • 2 cwn (280 gms) tepung serbaguna
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 4 biji telur saiz besar
  • 1 1/2 cwn (300 gms) gula halus ( yat guna 1 cawan jek) - sama dgn yatt guna 1 cwn je
  • 1 cwn (240 ml) minyak sayur (yatt guna minyak jagung)
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji parutan kulit oren sunkist(yatt tambah yang ni) - saya tak letak ni



note: kalau nk kek lebih lembab, buleh bubuh 1/2 cwn nanas dihancurkan (sejat dulu air dia yer) or applesouce ke dlm adunan, tp kene tambah masa time bakar nnti. (yang ni yatt tak letak)



Cara
:


panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih kurang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.



Sunday, March 22, 2009

Birthday Party

Hari ni 22/3...genaplah usia Isa, 2 tahun. Dah besar dah anak ibu ni....dah tak menetek lagi...Rasanya Isa ni lebih cepat matang berbanding abg2 n kakaknya...
Bapak dan Ibu doakan moga Isa membesar jadi anak yg soleh...buat byk2 korban utk agama....
Isa lahir kat Adelaide(alhamdulillah ada juga 'produk' Australia hihihi) dan belum pernah balik Malaysia lagi...family kat kg dah tak sabar nak jumpa Isa. Cuma nenek saya yg pernah jumpa Isa tu pun 2 thn dulu...Lahirkan Isa paling senang kot walaupun beratnya 3.5 berbanding abg2 dan kakak dia yg kurang drp 3 kg. Mungkin sebab dah anak ke 4 kot...
Tapi party utk raikan b'day Isa dah buat semalam...berkongsi dengan yaya...anak (Halim+Sara) yg genap 6 thn pada 26/3 ini. Buat kecil2lan je...Menu utama nasi ayam....Majlis tu juga sempena kami pindah rumah baru ...

Ini dia yaya....Semoga membesar jadi anak soleh...

B'day cake Halim + Sara yg beli...
Saya nak buat takut tak jadi lak...Sara pulak tengah 'pening2'...



Abg2 Isa yg lagi teruja nak buka hadiah...Isa masih tak faham kot hihihi...Anyway terima kasih kepada yg bagi hadiah....boys berdua tu cukup seronok....Dan yg lawaknya Isa takut nak pegang pisau utk potong kek(samapi sudah tak pegang pun)...agaknya pasal pisau besar sangat kot hihihi....



Antara suasana....Terima kasih yg sudi datang...dan terima kasih juga kepada rakan kongsi...Halim+Sara. Halalkanlah apa yg terlebih dan terkurang ye...

Thursday, March 19, 2009

Special Spuds...spud lagi....


Lepas solat maghrib mlm tadi my hubby cakap dia nak mkn potato lagi...tak kisahlah masak apa pun...mmmm....Padahal dah dinner dah...mentang2lah kat rumah ni byk potato sbb hari tu beli 99 cen utk 5 kg...
Godek2 jap cari jumpa resepi ni...alah mcm masak biasa je pun...Special Spuds namanya...ambil resepi all recipe ...copy-paste je...tq. Saya main agak2 je...buat 2 ketul...jap je licin sampai saya pun tak sempat makan...bertuah sungguh hubbyku itu...dia ingat saya dah simpankan utk saya. Anak2 pun tak merasa sbb dah tido...


INGREDIENTS

  • 910 g potatoes, cubed
  • 7 g dried minced onion
  • 1 g dried parsley
  • 4 g garlic powder
  • 4 g seasoned salt
  • 0.5 g fresh-ground black pepper
  • 40 ml olive oil


DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
  2. Place the potatoes, minced onion, parsley, garlic powder, seasoned salt, pepper, and olive oil in a large bowl; toss together until potatoes are evenly coated. Spread potatoes in an even layer on a baking sheet lined with aluminum foil.
  3. Bake for 20 minutes in the preheated oven; flip the potatoes and continue to bake until tender, 20 to 25 minutes.




*baru saya tahu yg spud tu nickname utk small potato...ingatkan nama masakan hihihihi


Daging Masak Merah


Lauk semalam ni...Iman cukup suka lauk ni ..byk kali tambah nasi...
Resepi dr dyna@myresipi.com... tapi bahan2 utk sayur tu saya letak apa yg ada kat rumah ni je..dan saya tambah letak serai...Copy-paste dr resepi asal je...thanks kpd dyna berkongsi resepi...:).

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut-saya rebus dulu baru potong....
  • 1 bijik bawang besar dimayang
  • 1 bijik cili capsicum hijau
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
  • garam secukup rase...
  • klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
  3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
  4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
  6. Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA

Wednesday, March 18, 2009

Semalam....

Ni je masak utk dinner semalam...
roti n sosej...masak sosej je...roti beli... Lunch n sarapan, mee goreng...

Sebabnya rasa tak berapa sihat...mcm nak demam.Tapi Alhamdulillah hari ni dah ok.Sebenarnya saya dah 2 hari start berhentikan menyusu Isa...so bengkak dan sakit sikit rasanya, tu yg buat rasa mcm nak demam kot...
Bukan apa, Isa bila mlm kuat sangat menyusu...dia memang tido kat atas dada saya ...kadang2 kebas rasa badan...angkat je mesti terjaga naik balik kat katil kitaorg dan tidur atas dada saya sambil menetek. Lagi pun lagi beberapa hari dia dah 2 thn.
Hubby cadanglah letak something yg tak sedap...saya letak asam jawa...Alhamdulillah menjadi...mlm tadi bila jaga je dia minta susu botol hihihi...tapi nak tidur susahlah sikit nak lena...nak kena gosok2 dulu badan dia....




Ni pula dinner kemarin...Chicken & mushroom spud pies. My hubbylah minta buat. Dia cakap ada org cakap spud sedap...saya suruhlah dia cari resepi kat internet sebab saya memang tak pernah tengok apa lagi makan spud tu. Cari2...rupanya byk versinya...hubby pilih yg ni...Resepinya dr bbcgoodfood. Saya ubah sikit letak cheese kat atas tu. Hubby dan anak2 suka...

Monday, March 16, 2009

Award dan tag dr Hana-Bangi

Award ni dr Hana yg duk Bangi tu...terima kasih bebanyak...rasanya saya nak share semua award ni dengan 10 top commentators kat blog ni...
  1. kak ain
  2. azreen
  3. ima
  4. Kak Tie
  5. [-suziey-]
  6. azza_irah
  7. QiStinA's- Moi
  8. Sasha
  9. Mak Su
  10. Shais
sudi2lah menerimanya ye...




Dan kad kat bawah ni khas utk Hana...
sebagai tanda terima kasih....




**********************************************************
****************************************
***********************

Dan ini pula tag...harap hana puas hati...dah pernah jawab dulu so, cuma ubah sikit2 je...


1) What were you doing 5 years ago?

Lima tahun lepas...masa ni baru pindah dr Tronoh ke Pinji Perdana....lebih dekat ke Ipoh. Hubby agak jauh ke UTP. Saje merubah angin. Kononnya my hubby nak dekat dgn Markas Tabligh kat Ipoh...Memang dekat pun...belakang taman perumahan kitaorg je...nak shopping pun dekat juga...Sewa rumah kawan hubby yg pergi buat PHD kat Afrika Selatan. Rumah teres 2 tingkat...bagi saya...rasanya lebih seronok duk rumah sebelum ni...banglo setingkat....senang nak kemas....tak payah turun naik hihihi...Masa ni anak baru 2 org...


2) What are 5 things on your to-do list for today?
  • Bangun pagi - siapkan sarapan coz kat sini bkn senang nak beli pun.
  • Kemas rumah...
  • Tukar cadar
  • Masak satu jenis masakan kentang yg hubby duk minta masakkan...spuds kot namanya...
  • mencelah2 cari masa utk blogging
  • bincang dgn hubby pasal majlis makan2 hari minggu ni....


3) What are 5 snacks you enjoy?
  • Chocolate....snikers
  • Keropok lekor #
  • Pisang goreng#
  • Chips
  • Kentang goreng
#..yg dua ni dah 3 thn tak makan.....uwaaaa..rinduuuuu nak balik....

4) What are five things you would do if you were a billionaire?
  • Umrah / Haji bersama keluarga...bawa mak n ayah sekali...
  • beli rumah n kereta
  • Bagi kat mak dan ayah
  • Sedekah - bekal akhirat nanti ni....
  • Beli apa yg teringin....
Bilalah agaknya boleh dapat......

5) What are five jobs you've had?
  • Hamba Allah...umat Nabi Muhammad s.a.w...
  • Isteri kepada suami
  • Ibu kpd 4 anak mcm2 ragamnya
  • Dulu pernah mengajar huhuhu tension jadi cikgu kan?
  • Dapur Officer

Sehingga menjilat tulang...


tengoklah tu licin tulang tu dikerjakan Ismail...anak2 saya memang suka yg daging atau ayam bahagian yg bertulang tapi yg paling suka ialah Ismaillah...sampai licin tulang tu...lepas tu kena tanya2 dia kat mana dia buang tulang tu...kalau tak akan terjumpalah kat mana2(mcm ada kucing je kat rumah ni)....
Tulang apakah itu???...tekalah..
ayam ke?...kanggaroo ke??... lamb ke?? ...lembu ke??...

*
*
*
*
*
*
*
*
*

nilah jawabannya....
tulang peha lamb.....



Bakar kat oven je...letak daun thyme, rosemary, serbuk kari, bawang putih, halia, lada sulah, lada hitam,lemon, garam,perencah ayam, madu....

Sunday, March 15, 2009

Tag dari Farah

Here you go moms - a different kind of survey for a change - it’s all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself!Let’s see how much you remember!

Let's flash back!


Disebabkan kandungan pertama keguguran, so...ini kira pengalaman kandungan kedua...tapi pengalaman bersalin yg pertama....



1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
My first pregnancy memang tak plan...terus melekat tapi keguguran dan yg kedua memang plan nak sbb nak hilang sedih...


2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Dah tentulah...


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Suka sangat sebab kandungan pertama gugur...so nak ubat kesedihan...


4. HOW OLD WERE YOU?
25 thn


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
period lambat...buat test..+ve...


6.WHO DID YOU TELL FIRST?
Dah tentulah my hubby.


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Masa scan doktor tanya nak tahu ke boy or girl...kitaorg ckp yes...doktor pun tunjuklah....


8. DUE DATE?
15November 2000


9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
17 Oktober 2000


10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGHT?
2.7KG


11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
rasanya macam takde...


12. WHAT DID YOU CRAVE?
coklat...suka sangat makan coklat dan minum air coklat


13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
takde rasanya...


14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
boy


15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
No.


16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
tak berapa ingat tapi byk sangat ...dekat 20 kg kot..


17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
nope


18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
nope


19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Masa awal kandungan tu saya demam...lepas makan ubat, bleeding. Pergi jumpa balik doktor yg bagi ubat tu dia ckp ubat tu memang blh utk org pregnant. Dia suruh jumpa pakar dan pakar bagi ubat kuatkan rahim. Inject seminggu sekali ...RM 150 satu injection utk beberapa bulan... huhuhu masa tu dahlah hubby tengah buat master dan saya hanya jadi cikgu sandaran je. Ditambah pulak tak boleh buat kerja berat...hubungan suami isteri pun tak blh...hihihi. Tapi alhamdulillah masa dah 6 bulan tu semua ok...Tapi bila dah 8 bulan masa buat check up biasa kat klinik...lebih tiba2 BP naik...terus doktor suruh pergi hospital..masa tu dah pindah Balakong so paling dekat HUKM. BP terus naik, terus masuk labour room utk bersalin...caeserean...so Iman keluar awal sebulan. Iman dah 2 tahun barulah BP normal balik....


20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
HUKM..


21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
tak ingatlah...


22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My hubby


23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Sebab caesarean...hanya doktor2 dan staf2 jelah...hubby tunggu kat luar.


24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C-Section


25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
entahlah...tapi lepas tu memang ambil ubat tahan sakit


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Iman bin Ibrisam


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
8 thn 4 bln




Empat kali bersalin pengalaman yg berlainan...utk anak ke lima...mmmm tunggu dulu...nak pi honeymoon dulu. Dah byk kali asyik tunda je...
Buat Farah harap berpuas hati...


Rasa macam dah ramai yg kena tag ni...saya bagi kat kwn kat Adelaide jelah...so, Sara n Ayu....selamat menjawab hihihi...jgn marah ye...nanti akak belanja makan ...:)

Saturday, March 14, 2009

Kek Zebra Putih Telur


Nak habiskan putih telur...baki dr buat serikaya. Ambil resepi dr
http://kitchenfun.withti.com/
.Saya Copy-paste je dr resepi asal...thanks for sharing....

Bahan:

  • 400 cc putih telur // egg white
  • 200 gr gula pasir // caster sugar
  • 1 sdt TBM/SP // emulsifier - saya letak cream of tartar
  • 200 gr blue band, cairkan // butter, melted
  • 175 gr terigu // plain flour
  • 25 gr maizena // cornstarch
  • 1 sdm(tbsp)coklat bubuk/pasta coklat/pasta pandan/pasta strawberry // chocolate powder

Cara:

1. Putih telur + SP dikocok sampai mengembang. // Beat the white eggs and emulsifier until foamy.
2. Masukkan gula pasir sedikit2 sambil terus dikocok. // Add sugar gradually, keep beating.
3. Masukkan terigu sedikit2 sambil diaduk rata. // Add flour and mix with spoon or spatula.
4. masukkan blue band yg sudah dicairkan, aduk rata. // Add melted butter, keep mixing until smooth.
5. bagi adonan menjadi 2, ½ bagian beri pasta coklat sisanya biarkan putih. // Divided batter into 2 bowl, add 1 bowl with the chocolate powder, mix well.
6. Tuang adonan putih sedikit, lalu tuang adonan coklat. Tuang lagi adonan putih, lalu adonan coklat. Begitu seterusnya sampai adonan habis. // Pour white a spoon full of batter into the greased tin, then add the chocolate batter, do it in order until finish.
7. Panggang sampai matang kurang lebih 20 menit dengan suhu 180 derajat C. // Bake for about 20- 30 minutes or until cooked trough on 180 degrees oven.

Pau


Ni pau kak Ton...ambil resepi dr dapur Hana. Ni akibat tak tahan tengok pau kat dapur CTlah ni....letak inti kaya...
Jadi santapan anak2 lepas balik dr sekolah...tak cukup sebenarnya hihihi takpe lain kali ibu buat lagi...Copy-paste dr dapur Hana...terima kasih berkongsi resepi....



Bahan-bahan

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam
Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Letak adunan pd suhu yg suam2..
  5. Tumbuk2kan bg kuar angin. bulatkan kecik2 n masukkan inti pilihan.
  6. Biarkan lagi naik pau tu barulah masukkan ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih. Alaskan tutup periuk dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh.
  7. Kukus lebih kurang 10minit.

Serikaya


Resepi ni ambil dari dapur UMMI...anak saya cukup suka serikaya....makan dgn roti...
Terima kasih Kak UMMI berkongsi resepi...

Bahan:-
2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
500 gm santan pekat
5 biji kuning telor
2 camca besar tepung kastad (bancuh dgn sedikit air)
1 helai daun pandan

Cara-Cara:-
Campurkan gula dan air dalam kuali dan masak adikan gula hangus. Bila gula dah kekuningan, masukkan santan pekat dan kacau sebentar hingga gula larut. Biarkan sejuk betul-betul. Bila santan dan gula tadi telah sejuk, masukkan kuning telor, tepung kastad dan daun pandan. Kacau di atas api sederhana hingga mendidih sahaja, jgn hingga likat. Tutup api. (Bila sejuk, kaya ini akan pekat sendiri).

Wednesday, March 11, 2009

Happy Belated B'day utk Nor-Dubai....

Happy belated b'day buat Nor kat Dubai nun...
Terimalah kad ni ikhlas dr saya....


Terima Kasih Dr. Inahar dan Kak Ain...

Award 'Sisterhood Award' ni dr Kak Inahar...doktor yg minat dan pandai masak...
Terima kasih daun keladi kak.... moga ukhuwwah yg terjalin berkekalan...Sudikanlah terima kad terima kasiih yg kat bawah ni khas utk akak...




Award yang sama juga saya terima dr Kak Ain...pengujung setia blog saya ni hihihihi...
Terima Kasih Kak Ain....kad kat bawah ni khas utk kak ain...





Tuesday, March 10, 2009

Cerita Hari Minggu...

Hari Sabtu...kami pergi tengok hubby buat perform kat Bradford Lodge, Rose Park sempena program Langkah Bermula untuk freshies. Hubby awal2 pagi dah pergi utk setup apa yg patut dan t/hari baru bawa kami ke sana...yelah pergi nak tengok dia perform je...sampai sana punyalah lama tunggu...adik2 tu semua rancak berforum. Nasib baik ada wife Halim(Sara) dan seorg lagi kawan, Ayu boleh duk lepak2 sambil borak2...anak2 pulak dah serabai duk main lari2...Dah pukul satu lebih baru perform. Saya tak dpt nak tumpu sgt...si Isa ni nak main itu ini...tapi oklah kot...Halim pandai ambil perhatian penonton....My hubby ckp dia ada buat silap...harap2 org tak perasanlah katanya...
Lepas tamat program ada makan2....selamatlah hari tu, tak payah masak hihihi.


Abg Ben dan Halim....

Anak2 kami dan Halim dgn selambanya pergi duduk kat atas sofa kat depan tu...

#nak upload video tapi tak jumpa cari cabel video cam....lupa simpan kat mana huhuhu.....


Hari Ahad ...ada jemputan makan kat rumah kawan(tak payah masak lagi hihihi)...sempena dia pindah rumah baru. Dia ni org Malaysia tapi memang kerja dan duk sini...dah jadi PR sini rasanya...Ismail sukalah sebab anak dia tu classmate Ismail....Cantik rumahnya...walaupun rumah kecil tapi backyardnya besar...puas anak2 nak main ...Makanannya mcm kenduri kat Malaysia...macam2 ada...Lepas makan pergi shopping brg dapur sikit sebab esoknya cuti...kedai semua tutup.


Semalam, Isnin...kat sini pun cuti juga...sempena Adelaide Cup. Kami tak ke mana...lepak kat rumah je. Bila tak ke mana, mcm2lah projek anak2 kami tu...
Antaranya..

mula2 tu elok je diaorg main kat sini..
lepas tu...
.
.
.
.
.
.
.


kat sini pulak...huhuhu...main selut...


nilah jadinya...
3 sekawan...Iman tak join...dia main games kat dalam(setelah merengek2 minta...)


Proses pembersihan...diketuai oleh my hubby...hihihi

kena pancut air...dahlah sejuk ...padan muka....

Pembantu my hubby...Iman...terpaksa angkat Isa yg tak nak naik tu....

Sebenarnya dah byk kali tejadi mcm ni..tak blh lepa sikit. Suka benar main mud tu. Sandpits tu beli sebab tak nak bagi diaorg main mudlah....

Monday, March 9, 2009

Salam Maulidur Rasul....


Banana Crumb Muffin

Ramai dah kawan2 yg buat muffin ni...terliur sungguh tengok. Akhirnya pagi tadi dptlah try resepi ni...copy paste je dr blog Mamafami...terima kasih akak....



Bahan2:

(A)

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 biji pisang ~ dilenyek
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 1/3 cawan mentega, dicairkan

(B)
  • 1/3 cawan gula perang
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/8 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar mentega

Kaedah penyediaan :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 375 F (190 C). Sediakan cawan muffin, serta alaskan dengan cawan kertas.
2. Di dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum (A), soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam.
3. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang, gula, telur dan mentega cair. Kacau sebentar.
4. Tuangkan adunan pisang ke dalam bahan-bahan kering dan kacau hingga bersatu. Sudukan ke dalam cawan muffin yang telah disediakan tadi.
5. Di dalam mangkuk yang kecil, satukan gula perang, tepung gandum dan serbuk kayu manis. Kacau sebati dan masukan mentega. Gaulkan mengguna hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Taburkan di atas adunan yang telah disudukan ke dalam cawan muffin.
6. Bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak.

Sunday, March 8, 2009

Butter Prawn

Dah lama teringin nak try resepi butter prawn ni...banyak versi rupanya...
Resepi saya ambil dr FP Kak Rinn...telurnya tu menajdi sangat...tapi sedap....copy-paste je dr FP Kak Rinn...terima kerana berkongsi resepi...

Bahan A

600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan

Bahan B
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan

Bahan C
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter

1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter

Bahan perisa
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam

Cara-cara
Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap. Gaul rata.
Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
Gaul rata bahan C. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
Panaskan kuali dengan 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa. Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng tadi.
Gaul rata dan hidangkan semasa panas.